(085) 488 47 61 

Arbeidsmarktroute

Gastouder/Helpende Zorg & Welzijn

MBO-niveau 2

  • Diplomaroute (12 weken)

  • Werkend leren traject (3 tot 6 maanden)

  • Maatwerk Werkend leren traject (afhankelijk van ervaring)

 

Als gediplomeerd Gastouder/Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 kun je thuis of bij vraagouders kinderopvang bieden. Om goede zorg te garanderen mag een gastouder in een groep van 0 tot 4 jarigen, maximaal 5 kinderen tegelijk opvangen. Eigen kinderen van de gastouder (tot 10 jaar) tellen ook mee. Van die 5 kinderen mogen er maximaal 4 kinderen van 0 en 1 jaar aanwezig zijn, waarvan maximaal 2 kinderen van 0 jaar. Naast het verzorgen heb je oog voor de pedagogisch ontwikkeling van het kind. Je werkt samen met een Gastouderbureau voor de verloning van je uren en voor het afstemmen van de pedagogische begeleiding van de kinderen. Als je thuis kinderen opvangt voer je met het Gastouderbureau een Risico-analyse uit om je huis kindveilig te maken en te voldoen aan de eisen van de GGD.

Arbeidsmarktroute

Naast het volgen van een formele opleiding aan het ROC kunnen werkenden met de Arbeidsmarktroute hetzelfde MBO-diploma behalen. 

Voordelen van de Arbeidsmarktroute voor deelnemers:

  • Je doorloopt de Arbeidsmarktroute versneld als je al veel ervaring hebt.
  • Je studeert in begeleide thuisstudie. Je hoeft dus niet naar school.
  • Je maakt de praktijkopdrachten in je eigen werk. Je hoeft dus geen stage te lopen.
  • Je breidt je takenpakket en inzetbaarheid al direct uit tijdens je studie.
  • Je kiest zelf je je praktijkbegeleiders. Dit kunnen dus ook gewoon je toekomstige Gastouderbureau of vraagouders zijn. 
  • Je kunt meteen examen doen als je genoeg ervaring hebt en het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute of het MBO-diploma behalen.

De Arbeidsmarktroute is de snelste en meest efficiënte route, waarmee werkenden zich kunnen ontwikkelen in een MBO-beroep. Je sluit je Arbeidsmarktroute af met het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute of het MBO-diploma. Met deze documenten is je ervaring zichtbaar voor werkgevers en kun je stappen maken in je loopbaan. De Arbeidsmarktroute is speciaal bedoeld voor werkenden die zichzelf op de Arbeidsmarkt willen leren en daarmee het diploma willen behalen.

Maatwerkroutes op basis van je ervaring

Op basis van je ervaring kun je versneld het diploma behalen en je ervaring op de Arbeidsmarkt zichtbaar maken. In de intake meten we eerst met een vragenlijst of je al ervaring hebt in het beroep waarin je het erkende MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute wilt behalen. Na ontvangst van je vragenlijst informeren wij je over de uitslag. We adviseren je dan hoe je op basis van jouw ervaring op de snelste en meest efficiënte manier het diploma kunt behalen.

Voor dit beroep hebben we drie maatwerkroutes die je op basis van je ervaring kunt doorlopen:

Klik op de brochure

 

Informatie en Advies

(085) 488 47 61

Of stuur ons een contactverzoek met het formulier onderaan deze pagina

 

 

Diplomaroute

12 weken

Heb je volledig ervaring in het beroep?

Dan kun je in 12 weken je ervaring laten beoordelen in het Ervaringscertificaat. De beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat kun je verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute en naar het MBO-diploma.

 

Volledig Werkend leren traject

3 tot 6 maanden

Heb je beginnende ervaring in het beroep?

Dan kun je in 3 tot 6 maanden het hele beroep leren. Je bent werkzaam als Gastouder in ontwikkeling bij minimaal twee oppasgezinnen. Daarnaast volg je de modules uit het Ontwikkelportfolio om je kennis en kunde te ontwikkelen. Heb je alle modules voltooid, dan start je de diplomaroute op. 

 

Maatwerktraject

Afhankelijk van je ervaring

Heb je deels ervaring in het beroep?

Dan kun je een maatwerkdoorloop maken van het volledige Werkend leren traject. In de intake kijken we hoe je passend bij je ervaring een doorloop kunt maken om je ervaring aan te vullen. Heb je je ervaring aangevuld, dan start je de diplomaroute op.

Ontwikkelen van ervaring vraagt om maatwerk

Deze drie routes geven een indicatie van onze mogelijkheden. In de intake stellen we concreet vast wat je ervaring is. We kijken verder ook naar je huidige werkkring en de mogelijkheden die je hebt om je ervaring in de diplomaroute te kunnen aantonen. Zo kijken we individueel naar de manier waarop jij je diplomadoel kunt behalen. Als het niet mogelijk is om je doel te behalen, dan kijken we verder naar alternatieven! Ervaring van mensen vraagt nu immers om maatwerk.

Doelgroep

De volgende deelnemers kunnen de Arbeidsmarktroute doorlopen:

 

Ervaren kinder-oppas

 

Als je een ruime ervaring hebt als kinderoppas, dan kun je versneld het MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute Gastouder/Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 behalen. Met het diploma kun je je eigen Gastouder-opvang starten en je aanmelden bij een Gastouderbureau. 

 

Grootouders

 

Grootouders die nu onbetaald op hun kleinkinderen passen, kunnen in een versnelde of aangepaste route met de Arbeidsmarktroute versneld het MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute Gastouder/Helpende Zorg & Welzijn behalen. Met het diploma kunnen zij betaald worden als Gastouder en zich aansluiten bij een Gastouderbureau.

 

Gastouders in ontwikkeling

 

Graag adviseren wij alle mensen die een gastouderopvang willen starten over een individuele doorloop van de Arbeidsmarktroute. Als je bij aankomende vraagouders in de praktijk kunt werken, dan verzorgen wij een traject waarin je je ervaring naar het diplomaniveau kunt ontwikkelen.

Doorgroeikansen

Als je professioneel gastouder bent, dan kun je de Arbeidsmarktroute Pedagogisch werker Kinderopvang MBO-niveau 3 volgen om je ervaring door te ontwikkelen. Je kunt met voldoende ervaring meteen de diplomaroute volgen. Kom je ervaring tekort? Dan kun je als pedagogisch medewerker in ontwikkeling bij een kinderdagverblijf gaan werken. In een Verkort Werkend leren traject kun je je ervaring aanvullen, voordat je de diplomaroute start.

Vrijblijvende offerte en intake

Je kunt een vrijblijvende offerte en intake aanvragen. Kies in het onderstaande formulier bij sector: <zorg&welzijn>, bij dossier: <helpende zorg & welzijn>, bij uitstroom: <helpende zorg & welzijn niveau 2>Vul daarna je gegevens in. Na het aanmelden ontvang je een vragenlijst, waarmee je je ervaring in dit beroep kunt invullen. Na ontvangst van je aanmelding ontvang je van ons het resultaat per mail met een uitnodiging voor een intake. In de intake stellen we vast welke route je kunt volgen. Je ontvangt dan de offerte. 

Meld je aan

Contact!

Met vragen of opmerkingen, een aanvraag voor een brochure of het opstarten van uw Arbeidsmarktroute, kunt u op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bellen met onze adviseurs op (085) 488 47 61 of een contact verzoek sturen met het onderstaande formulier.

KCM-Groep
Eusebiusbuitensingel 9
6828 HT Arnhem

(085) 488 47 61

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00