(085) 488 47 61 

Arbeidsmarktroute

MBO-Verpleegkundige

MBO-niveau 4

 • Diplomaroute (12 weken)

 • Verkort Werkend leren traject (3 tot 6 maanden)

 • Volledig Werkend leren traject (behaal eerst het diploma Verzorgende-IG)

 

Als MBO-verpleegkundige niveau 4 ben je werkzaam in de ZH (Ziekenhuizen), VVT (Verpleeg-, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg), GHZ (Gehandicaptenzorg), of GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Je hebt een flinke kennis van anatomie en ziekteleer, de doelgroep die je bedient en de bijbehorende specifieke ziektebeelden. Bij de persoonlijke verzorging observeer je de gezondheid en welbevinden. Je stelt verpleegplannen op en je evalueert deze ook. Verder geef je voorlichting, instructie en advies. Je werkt aan kwaliteitszorg door protocollen te onderhouden. Je beheerst een groot aantal verpleegtechnische vaardigheden en je werkt nieuwe collega's in. In één van de vier richtingen kun je de Arbeidsmarktroute doorlopen. Je kunt dan in de richting waarin je het diploma behaalt aan het werk in één van de genoemde uitstroomrichtingen. Na het volgen van de diplomaroute en het behalen van een volledige beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat volg je een aanvullende route onder toezicht van één van de samenwerkende examencommissies van het ROC om het erkende MBO-diploma en de BIG registratie te behalen.

Arbeidsmarktroute

Naast het volgen van een formele opleiding aan het ROC kunnen werkenden met de Arbeidsmarktroute hetzelfde MBO-diploma behalen. 

Voordelen van de Arbeidsmarktroute voor deelnemers:

 • Je doorloopt de Arbeidsmarktroute versneld als je al veel ervaring hebt.
 • Je studeert in begeleide thuisstudie. Je hoeft dus niet naar school.
 • Je maakt de praktijkopdrachten in je eigen werk. Je hoeft dus geen stage te lopen.
 • Je breidt je takenpakket en inzetbaarheid al direct uit tijdens je studie.
 • Je kiest zelf je je praktijkbegeleiders. Dit kunnen dus ook gewoon je leidinggevende en je ervaren collega's zijn. 
 • Je kunt jezelf in modules scholen, zelfs door het volgen van een leergang verpleegtechnische vaardigheden waarin je alle vaardigheden leert die een MBO-verpleegkundige dient te beheersen.
 • Je kunt meteen examen doen als je genoeg ervaring hebt en het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute behalen.
 • Je kunt na het behalen van het Vakbekwaamheidsbewijs onder toezicht van een samenwerkende Examencommissie een vervolgtraject als leerling verpleegkundige volgen voor het behalen van het erkende MBO-diploma en de BIG registratie. In dit traject maak je werkuren op het niveau van leerling verpleegkundige en werk je aan het inventariseren van de bijscholingspunten. Heb je aan deze norm voldaan, dan controleert de examencommissie de uren en neemt een verzilveringsbesluit naar het erkende MBO-diploma en de BIG-registratie.

De Arbeidsmarktroute is de snelste en meest efficiënte route, waarmee werkenden zich kunnen ontwikkelen in een MBO-beroep. Je sluit je Arbeidsmarktroute af met het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute of het MBO-diploma. Met deze documenten is je ervaring zichtbaar voor werkgevers en kun je stappen maken in je loopbaan. De Arbeidsmarktroute is speciaal bedoeld voor werkenden die zichzelf op de Arbeidsmarkt willen leren en daarmee het diploma willen behalen.

Maatwerkroutes op basis van je ervaring

Op basis van je ervaring kun je versneld het diploma behalen en je ervaring op de Arbeidsmarkt zichtbaar maken. In de intake meten we eerst met een vragenlijst of je al ervaring hebt in het beroep waarin je het erkende MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute wilt behalen. Na ontvangst van je vragenlijst informeren wij je over de uitslag. We adviseren je dan hoe je op basis van jouw ervaring op de snelste en meest efficiënte manier het diploma kunt behalen.

Om de Arbeidsmarktroute Verzorgende-IG te starten dien je in het bezit te zijn van het diploma Verzorgende-IG of aantoonbare gelijkwaardige ervaring. Voor dit beroep hebben we twee maatwerkroutes die je op basis van je ervaring kunt doorlopen. Een volledig traject wordt niet aangeboden. Je kunt in het laatste geval de Arbeidsmarktroute Verzorgende-IG doorlopen.:

Klik op de brochure

 

Informatie en Advies

(085) 488 47 61

Of stuur ons een contactverzoek met het formulier onderaan deze pagina

 

 

Diplomaroute

12 weken

Heb je volledig ervaring in het beroep?

Dan kun je in 12 weken je ervaring laten beoordelen in het Ervaringscertificaat, mits je in het bezit bent van het diploma Verzorgende-IG of aantoonbaar gelijkwaardige ervaring. Daarnaast neem je voor de beoordeling van verpleegtechnische vaardigheden deel aan het Skillsexamen. De beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat kun je verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute. Na het behalen daarvan kun je bij een samenwerkende examencommissie een verkort vervolgtraject in om het erkende MBO-diploma en de BIG-registratie te behalen.

 

Verkort Werkend leren traject

3 + 3 maanden

Heb je deels ervaring in het beroep?

Dan kun je het verkorte Werkend leren traject volgen mits je in het bezit bent van het diploma Verzorgende-IG of aantoonbaar gelijkwaardige ervaring. In deze route start je met de vrijstellingsprocedure (10 weken). Je stelt vast wat je vrijstellingen zijn en wat je nog moet leren. Na de vrijstellingsprocedure volg je de modules in het Ontwikkelportfolio (3 maanden) waarmee je gericht kunt gaan bijleren. Heb je je ervaring aangevuld, dan start je de diplomaroute op. Heb je nog geen ervaring in verpleegtechnische handelingen? Dan kun je de leergang verpleegtechnische vaardigheden (3 maanden) optioneel volgen. Je bent dan voorbereid op het verzamelen van praktijkaftekeningen en de deelname aan het Skillsexamen voor de beoordeling in het Ervaringscertificaat. 

 

Volledig Werkend leren traject

Volg de Arbeidsmarktroute Verzorgende-IG

Heb je beginnende ervaring in het beroep?

Volg dan de Arbeidsmarktroute Verzorgende-IG. Het is niet mogelijk zonder dit diploma of zonder aan het diploma gelijkwaardige ervaring de Arbeidsmarktroute MBO-Verpleegkundige te doorlopen.

Alternatief op het ontbreken van het Volledige Werkend leren traject

Er is geen volledig Werkend leren traject. Als je beginnende ervaring hebt, dan kun je of via de Scholingsroute een volledige BBL opleiding volgen, of je kunt de Arbeidsroute Verzorgende-IG MBO-niveau 3 starten. Heb je het diploma Verzorgende-IG behaald, dan kun je wel de Arbeidsmarktroute MBO-Verpleegkundige starten. 

Vervolg op de diplomaroute: aanvullend traject naar het MBO-diploma en de BIG-registratie

Als je na afronding van de diplomaroute alle beroepscompetenties hebt aangetoond in het Ervaringscertificaat en het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute, volg je onder toezicht van een samenwerkende examencommissie een vervolgtraject. Je werkt de door de examencommissie vastgestelde aanvullende uren als leerling verpleegkundige. Verder ga je aanvullend je deskundigheidsbevorderingsuren aantonen en aanvullen. Als je de urennorm hebt behaald, dan schakelt de examencommissie een assessor in die de uren en de onderliggende bewijsstukken controleert, Naar aanleiding van dit onderzoek neemt de examencommissie een besluit om je het erkende MBO-diploma en de BIG-registratie te verstrekken.

Ontwikkelen van ervaring vraagt om maatwerk

Deze drie routes geven een indicatie van onze mogelijkheden. In de intake stellen we concreet vast wat je ervaring is. We kijken verder ook naar je huidige werkkring en de mogelijkheden die je hebt om je ervaring in de diplomaroute te kunnen aantonen. Zo kijken we individueel naar de manier waarop jij je diplomadoel kunt behalen. Als het niet mogelijk is om je doel te behalen, dan kijken we verder naar alternatieven! Ervaring van mensen vraagt nu immers om maatwerk.

Doelgroep

De volgende deelnemers kunnen de Arbeidsmarktroute doorlopen:

 

Gediplomeerde Verzorgenden-IG

 

Gediplomeerde Verzorgenden-IG MBO niveau 3 kunnen met de Arbeidsmarktroute versneld het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute MBO-verpleegkundige behalen. Vaak is er sprake van een kort Werkend leren traject en bijscholing om de diplomaroute te kunnen starten. Na het behalen van de volledige beoordeling van de ervaring, krijgen zij van de examencommissie op basis van hun diploma Verzorgende-IG 50% reductie op de aan te tonen uren deskundigheidsbevordering en de werkuren als leerling verpleegkundige om het erkende MBO-diploma en de BIG-registratie te behalen.

 

Ongediplomeerde Verzorgenden-IG

 

Mensen met ervaring gelijk aan Verzorgenden-IG MBO niveau 3, die niet in het bezit zijn van het diploma Verzorgende-IG, kunnen in uitzonderingsgevallen deelnemen aan de Arbeidsmarktroute. Zij moeten in de intake aannemelijk maken dat hun ervaring gelijk staat met Verzorgende-IG of MBO-Verpleegkundige. Na het nemen van een toelatingsbesluit kunnen zij ook met de Arbeidsmarktroute versneld het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute MBO-verpleegkundige behalen. Vaak is er sprake van een kort Werkend leren traject en bijscholing om de diplomaroute te kunnen starten. Na het behalen van de volledige beoordeling van de ervaring, krijgen zij van de examencommissie geen reductie van 50% op de aan te tonen uren deskundigheidsbevordering en de werkuren als leerling verpleegkundige om het erkende MBO-diploma en de BIG-registratie te behalen, zoals dat bij gediplomeerde Verzorgenden-IG het geval is.

Doorgroeikansen

Als je MBO-Verpleegkundige MBO-niveau 4 bent, dan kun je instromen in een HBO-Verpleegkunde opleiding. Er is geen Arbeidsmarktroute voor HBO-Verpleegkundige beschikbaar.

Vrijblijvende offerte en intake

Je kunt een vrijblijvende offerte en intake aanvragen. Kies in het onderstaande formulier bij sector: <zorg&welzijn>, bij dossier: <mbo-verpleegkundige>, bij uitstroom: <mbo-verpleegkundige niveau 4>Vul daarna je gegevens in. Na het aanmelden ontvang je een vragenlijst, waarmee je je ervaring in dit beroep kunt invullen. Na ontvangst van je aanmelding ontvang je van ons het resultaat per mail met een uitnodiging voor een intake. In de intake stellen we vast welke route je kunt volgen. Je ontvangt dan de offerte. 

Meld je aan

Contact!

Met vragen of opmerkingen, een aanvraag voor een brochure of het opstarten van uw Arbeidsmarktroute, kunt u op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bellen met onze adviseurs op (085) 488 47 61 of een contact verzoek sturen met het onderstaande formulier.

KCM-Groep
Eusebiusbuitensingel 9
6828 HT Arnhem

(085) 488 47 61

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00