(085) 488 47 61 

Arbeidsmarktroute

Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

MBO-niveau 4

  • Diplomaroute (12 weken)

  • Verkort Werkend leren traject (3 tot 6 maanden)

  • Volledig Werkend leren traject (9 tot 15 maanden)

 

Als gediplomeerd Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg MBO-niveau 4 kun je in de gehandicaptenzorg of een zorgboerderij werken. Je begeleid de cliënten vanuit Agogisch werk in de terugkeer, ontwikkeling of behoud van zelfstandigheid. Je inventariseert hulpvragen, biedt begeleiding bij wonen en recreëren en bij werken. Je stelt het zorgplan en activiteitenplan op en onderhoud contact met familie, naasten en je cliënt. Jij voert de regie op deze plannen uit en voert als het nodig is veranderingen door. Verder houdt je je bezig met de kwaliteitszorg en stuur je onder ander de Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3 aan in het inventariseren van inhoudelijke vragen, rapporteren op de doelen en het geven van input na observaties.

Arbeidsmarktroute

Naast het volgen van een formele opleiding aan het ROC kunnen werkenden met de Arbeidsmarktroute hetzelfde MBO-diploma behalen. 

Voordelen van de Arbeidsmarktroute voor deelnemers:

  • Je doorloopt de Arbeidsmarktroute versneld als je al veel ervaring hebt.
  • Je studeert in begeleide thuisstudie. Je hoeft dus niet naar school.
  • Je maakt de praktijkopdrachten in je eigen werk. Je hoeft dus geen stage te lopen.
  • Je breidt je takenpakket en inzetbaarheid al direct uit tijdens je studie.
  • Je kiest zelf je je praktijkbegeleiders. Dit kunnen dus ook gewoon je leidinggevende en je ervaren collega's zijn. 
  • Je kunt meteen examen doen als je genoeg ervaring hebt en het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute of het MBO-diploma behalen.
  • Je kunt als gediplomeerd Medewerker Maatschappelijke Zorg MBO-niveau 3 een verkorte route naar het diploma doorlopen.

De Arbeidsmarktroute is de snelste en meest efficiënte route, waarmee werkenden zich kunnen ontwikkelen in een MBO-beroep. Je sluit je Arbeidsmarktroute af met het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute of het MBO-diploma. Met deze documenten is je ervaring zichtbaar voor werkgevers en kun je stappen maken in je loopbaan. De Arbeidsmarktroute is speciaal bedoeld voor werkenden die zichzelf op de Arbeidsmarkt willen leren en daarmee het diploma willen behalen.

Maatwerkroutes op basis van je ervaring

Op basis van je ervaring kun je versneld het diploma behalen en je ervaring op de Arbeidsmarkt zichtbaar maken. In de intake meten we eerst met een vragenlijst of je al ervaring hebt in het beroep waarin je het erkende MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute wilt behalen. Na ontvangst van je vragenlijst informeren wij je over de uitslag. We adviseren je dan hoe je op basis van jouw ervaring op de snelste en meest efficiënte manier het diploma kunt behalen.

Voor dit beroep hebben we drie maatwerkroutes die je op basis van je ervaring kunt doorlopen:

Klik op de brochure

 

Informatie en Advies

(085) 488 47 61

Of stuur ons een contactverzoek met het formulier onderaan deze pagina

 

 

Diplomaroute

12 weken

Heb je volledig ervaring in het beroep?

Dan kun je in 12 weken je ervaring laten beoordelen in het Ervaringscertificaat. De beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat kun je verzilveren naar het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute en naar het MBO-diploma. Voor het aantonen van verpleegtechnische vaardigheden vraag je een beoordeling in het Ervaringscertificaat door deel te nemen aan het Skillsexamen. Je kunt deelnemen aan een training of leergang, zodat je makkelijk de praktijkaftekening voor deelname aan het Skillslab kunt aanleveren.

 

Verkort Werkend leren traject

3 + 3 maanden

Heb je deels ervaring in het beroep?

Dan kun je het verkorte Werkend leren traject volgen. In deze route start je met de vrijstellingsprocedure (10 weken). Je stelt vast wat je vrijstellingen zijn en wat je nog moet leren. Na de vrijstellingsprocedure volg je de modules in het Ontwikkelportfolio (3 maanden) waarmee je gericht kunt gaan bijleren. Heb je je ervaring aangevuld, dan start je de diplomaroute op. Gediplomeerde Medewerkers Maatschappelijke Zorg niveau 3 kunnen deze route zonder de vrijstellingsprocedure doorlopen. Voor de ontwikkeling van verpleegtechnische vaardigheden kun je deelnemen aan de leergang verpleegtechnische vaardigheden.

 

Volledig Werkend leren traject

9 tot 15 maanden

Heb je beginnende ervaring in het beroep?

Dan kun je in 9 tot 15 maanden het hele beroep leren. Je bent werkzaam als Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg in ontwikkeling in de Gehandicaptenzorg. Daarnaast volg je de modules uit het Ontwikkelportfolio om je kennis en kunde te ontwikkelen. Heb je alle modules voltooid, dan start je de diplomaroute op. Je kunt ook eerst starten met de Arbeidsmarktroute Medewerker Maatschappelijke Zorg MBO-niveau 3. Zo heb je sneller een kwalificatie en kun je aansluitend altijd de verkorte route naar niveau 4 volgen. Voor het ontwikkelen van je bekwaamheid in verpleegtechnische vaardigheden kun je optioneel deelnemen aan een leergang. Daarna kun je de aftekeningen verzamelen en het Skillsexamen in de diplomaroute aanvragen.

Ontwikkelen van ervaring vraagt om maatwerk

Deze drie routes geven een indicatie van onze mogelijkheden. In de intake stellen we concreet vast wat je ervaring is. We kijken verder ook naar je huidige werkkring en de mogelijkheden die je hebt om je ervaring in de diplomaroute te kunnen aantonen. Zo kijken we individueel naar de manier waarop jij je diplomadoel kunt behalen. Als het niet mogelijk is om je doel te behalen, dan kijken we verder naar alternatieven! Ervaring van mensen vraagt nu immers om maatwerk.

Doelgroep

De volgende deelnemers kunnen de Arbeidsmarktroute doorlopen:

 

Ongediplomeerde begeleiders in de Gehandicaptenzorg

 

Ongediplomeerde begeleiders in de Maatschappelijke Zorg kunnen met de Arbeidsmarktroute versneld het MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg MBO-niveau 4 behalen. Met het diploma kunnen zij in de Gehandicaptenzorg als Persoonlijk begeleider werken en doorgroeien naar Social Worker op HBO-niveau. 

 

Zorgboeren aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg

 

Zorgboeren kunnen met de Arbeidsmarktroute versneld het MBO-diploma of Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg MBO-niveau 4 behalen. Ongediplomeerde medewerkers kunnen met de Arbeidsmarktroute een persoonlijk ontwikkelplan naar het diploma volgen. Met het diploma en het persoonlijk ontwikkelplan tonen zorgboeren aan te werken conform de eisen die gesteld worden aan personeel conform de kwaliteitswaarborg zorgboerderijen.

 

Gediplomeerde Medewerkers Maatschappelijke Zorg

 

Gediplomeerde Medewerkers Maatschappelijke Zorg kunnen zich in een verkorte Arbeidsmarktroute ontwikkelen naar Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg MBO-niveau 4.

Doorgroeimogelijkheden

Na het behalen van het diploma kun je instromen in de HBO opleiding Social Work en je ontwikkeling voortzetten.

Vrijblijvende offerte en intake

Je kunt een vrijblijvende offerte en intake aanvragen. Kies in het onderstaande formulier bij sector: <zorg&welzijn>, bij dossier: <maatschappelijke zorg>, bij uitstroom: <persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4>Vul daarna je gegevens in. Na het aanmelden ontvang je een vragenlijst, waarmee je je ervaring in dit beroep kunt invullen. Na ontvangst van je aanmelding ontvang je van ons het resultaat per mail met een uitnodiging voor een intake. In de intake stellen we vast welke route je kunt volgen. Je ontvangt dan de offerte. 

Meld je aan

Contact!

Met vragen of opmerkingen, een aanvraag voor een brochure of het opstarten van uw Arbeidsmarktroute, kunt u op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bellen met onze adviseurs op (085) 488 47 61 of een contact verzoek sturen met het onderstaande formulier.

KCM-Groep
Eusebiusbuitensingel 9
6828 HT Arnhem

(085) 488 47 61

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00