MBO-Arbeidsmarktroute Verzorgende-IG niveau 3

Als werkende in de zorg beschik je vaak over meer competenties dan je diploma's vertellen. Je wordt ingewerkt in nieuwe taken, je leest informatie op het internet, je leert van je collega's of door het volgen van een training. Voor je het weet heb je naast de competenties van het diploma Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 ook onbewuste en onzichtbare competenties ontwikkeld van een Verzorgende-IG niveau 3.

In de Arbeidsmarktroute kun je deze onzichtbare competenties laten erkennen in het Ervaringscertificaat (EVC-procedure) of informeel laten beschrijven in het EvaringsProfiel (na het traject proefportfolio) ten opzichte van de EVC-standaard Verzorgende-IG.

Zo krijg je in beeld op welke werkprocessen tot je ervaring behoren en welke werkprocessen je jezelf nog kunt laten inwerken door je werkgever. Als je ontwikkeling nodig hebt, dan kun je je laten begeleiding via het Ontwikkelportfolio. Je krijgt dan modules om je vakkennis en vaardigheden bij te lezen en praktijkopdrachten waarmee je je kunt laten inwerken in nieuwe taken.

Je start je Arbeidsmarktroute met het meten van je ervaring ten opzichte  van de EVC-standaard, onderaan deze pagina. Zo krijg je een goed beeld welke werkprocessen van het basisdeel en profieldeel al tot je ervaring behoren en welke je nog niet in je ervaring herkent.

In de intake stellen we vast welke route je wilt volgen. Ervaring verschilt van persoon tot persoon. Dus ook jouw Arbeidsmarktroute is een individuele maatwerkroute waarin je je ervaring vaststelt en je jezelf in je eigen werk gericht kunt ontwikkelen. De route die wij op deze pagina uitleggen is de gangbare route, waarin nog veel maatwerk mogelijk is. Jouw ervaring telt!

Stap 1 - Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute - Basisdeel + Profieldeel

De eerste stap in de Arbeidsmarktroute zijn de werkprocessen van het basisdeel en profieldeel van de EVC-standaard. Na de meting in de intake kun je besluiten of je je ervaring officieel laat erkennen in het Ervaringscertificaat of dat je eerst start met een proefportfolio en je ervaring informeel laat beoordelen in het ErvaringsProfiel.

Het Ervaringscertificaat kun je registreren in het landelijk register Ervaringscertificaten van het Nationaal Kenniscentrum EVC (www.ervaringscertificaat.nl). Na registratie ontvang je de samenvatting van de beoordeling in het nieuwe Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute (VBA). Dit nieuwe document heeft de waarde van een arbeidsmarktdiploma. Een werkgever kan in één oogopslag zien welke werkprocessen je behaald hebt (inzetbaarheidsbewijs) en in welke werkprocessen je verder ingewerkt kan worden (ontwikkelbewijs). Je kunt ook na het behalen van het VBA het Ontwikkelportfolio starten om je ervaring bij te ontwikkelen. Deze kun je in de tweede verkorte EVC-procedure aanvullend laten beoordelen in het Aanhangsel Ervaringscertificaat.

Het ErvaringsProfiel kun je gebruiken om te zien of je de EVC-procedure wilt starten voor een officiele beoordeling van je ervaring in het Ervaringscertificaat, of dat je eerst nog verder wilt gaan leren. Als je begeleiding wilt bij de ontwikkeling van werkprocessen, dan begeleiden wij je vanuit het Ontwikkelportfolio. In het Ontwikkelportfolio kun je met modules literatuur bijlezen en met praktijkopdrachten je ervaring aanvullen.

Het werkproces verpleegtechnische vaardigheden kun je laten beoordelen in het Skillsexamen EVC. Je levert een aftekenboekje verpleegtechnische vaardigheden aan met alle verplichte en 4 keuzehandelingen. In het examen toetsten wij je verpleegkundige rekenvaardigheid en je voert drie handelingen uit op een oefenpop in het Skillslab in Arnhem, zodat de verpleegkundig assessor je vaardigheden kan beoordelen. Heb je nog opleiding nodig, dan kun je ook eerst deelnemen aan de leergang verpleegtechnische vaardigheden niveau 3. Na het doorlopen van de leergang kun je makkelijker je vaardigheden laten aftekenen door je praktijkbeoordelaars.

Download productinformatie

 • Proefportfolio - Basisdeel + Profieldeel
 • Ontwikkelmodules - Basisdeel + Profieldeel
 • Ervaringscertificaat - Basisdeel + Profieldeel
 • Leergang Verpleegtechnische vaardigheden
 • Skillsexamen EVC
 • Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute (VBA) - Basisdeel + Profieldeel

Stap 2 - Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute - MBO-Keuzedelen

Als je na het behalen van het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute (VBA) - Basisdeel + Profieldeel verder wilt gaan met de Arbeidsmarktroute, dan kun je ook je ervaring in de MBO-Keuzedelen ontwikkelen en laten erkennen in het Ervaringscertificaat, zodat je per Keuzedeel een Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute VBA voor de Keuzedelen ontvangt.

Download productinformatie

 • Ontwikkelportfolio - MBO-Keuzedelen
 • Ervaringscertificaat - MBO-Keuzedelen
 • Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute (VBA) - MBO-Keuzedelen

Stap 3 - Kwalificerende route naar het MBO-diploma (optioneel)

Als je alle werkprocessen van het Basisdeel en Profieldeel en de MBO-Keuzedelen hebt behaald, dan kun je bij een met ons samenwerkende Examencommissie een kwalificerende route naar het MBO-diploma aanvragen. Dit betekent dat je deelneemt aan de landelijke examens Nederlands en Rekenen. Na het behalen van de examens neemt de Examencommissie het besluit om je het MBO-diploma af te geven. Met het MBO-diploma mag je op basis van je diploma verpleegtechnische handelingen in opdracht uitvoeren, met de erkenning in het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute moet je op instellingsniveau een bevoegdheid krijgen na een bekwaamheidstoets. 

Download productinformatie

 • Kwalificerende route naar het MBO-diploma

Contact!

Met vragen of opmerkingen, een aanvraag voor een brochure of het opstarten van uw Arbeidsmarktroute, kunt u op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bellen met onze adviseurs op (085) 488 47 61 of een contact verzoek sturen met het onderstaande formulier.

Ervaring scannen, intake en offerte

Als je je eigen Arbeidsmarktroute wilt starten kun je je ervaring scannen en een intake en een offerte aanvragen. Selecteer in het menu de volgende opties:

 • Domein: MBO Zorg & Welzijn
 • Dossier: Verzorgende-IG
 • Profiel: Kies het profieldeel

Bij de ervaringsscan krijg je de werkprocessen te zien van het basis en profieldeel. Je kunt ook een intake aanvragen op het andere tabblad. Vul eerst weer het domein, dossier en profiel en en vul daarna je gegevens in. Na het klikken op aanmelden ontvang je een uitgebreide vragenlijst. Je kunt nu per werkproces invullen of je de gedragsindicatoren wel of niet herkent in je ervaring. Na ontvangst maken wij een demo-portfolio aan, waarin we de uitslag voor je beschikbaar stellen en de uitgebreide informatie over de Arbeidsmarktroute. Je kunt een intake aanvragen en je arbeidsmarktroute starten. De intakekosten bedragen € 200,00 inclusief 21% BTW. Je ontvangt dan een advies en een uitwerking in de overeenkomsten waarmee je de Arbeidsmarktroute kunt doorlopen. je ontvangt deze intakekosten als korting op de eerste EVC-overeenkomst die je activeert.

Contact!

Met vragen of opmerkingen, een aanvraag voor een brochure of het opstarten van uw Arbeidsmarktroute, kunt u op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bellen met onze adviseurs op (085) 488 47 61 of een contact verzoek sturen met het onderstaande formulier.

KCM-Groep
Eusebiusbuitensingel 9
6828 HT Arnhem

(085) 488 47 61

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00